Water geeft rust!

 In Tuintips, Tuintrends

Na een lange werkdag heerlijk ontspannen? Veel mensen trekken de natuur in en genieten dan bijvoorbeeld van de rust van een kabbelend beekje. In onze omgeving hebben we immers aanbod genoeg! Water en rust zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar zoek het gerust ook eens iets dichterbij. Bijvoorbeeld in uw tuin! Een waterpartij in een tuin geeft extra leven aan de tuin, maar geeft ook rust. Misschien zelfs wel een soort van vakantiegevoel. Water kun je op veel verschillende manieren toepassen in een tuin. Benieuwd naar de mogelijkheden? We geven u graag weer een aantal tips!

Zwemvijvers
Bij water in de tuin denk je waarschijnlijk al snel aan een vijver. Naast de traditionele vijvers zijn vooral ook de zwemvijvers in opkomst. Zwemvijvers ogen veel natuurlijker dan een zwembad en kun je daarom in het ontwerp van een tuin heel fraai inpassen. Een ander voordeel is dat de onderhoudskosten redelijk laag zijn. Je gebruikt bij een zwemvijver namelijk geen chemische middelen. De meeste zwemvijvers worden aangelegd met een plantenfilter. Een plantenfilter filtert het zwemwater op biologische wijze. Je zwemt dus altijd in lekker schoon en helder water. Houd er wel rekening mee dat het water in een zwemvijver relatief kouder blijft dan in een zwembad!

Waterlijn
Heeft u een kleinere tuin en is een vijver niet mogelijk? Geen probleem! Ook dan kunt u water eenvoudig een rol laten spelen. Bijvoorbeeld met een zogenaamde waterlijn: een strakke, constante waterstraal uit een element. Die monteer je op een kleine hoogte van de grond zodat het water in een buffervat valt en zo weer terug stroomt naar de waterlijn. Deze constructie heeft relatief weinig ruimte nodig. Het stromende water geeft een rustgevend geluid en ziet er ook nog eens heel fraai uit. Tip: plaats een waterlijn in een border, zodat deze mooi opgaat in het groen!

Waterelement
Een moderne tuin vraagt weer om andere waterelementen. Stel je bijvoorbeeld eens een strakke, zwarte vijver met zwarte waterspuwers voor. En met mooie pebbles-stenen erin. Hartstikke modern! Ook deze waterpartij past heel goed in een kleine tuin. Omdat het water uit de spuwers in de vijver valt, kun je het water mooi laten circuleren. Zo heb je relatief weinig water nodig. En omdat het water constant in beweging blijft, houd je het water ook eenvoudig schoon!

Met water meer rust!

Kijk voor prachtige voorbeelden op onze site en bel gerust voor de mogelijkheden!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search