Tuinverlichting: veelzijdig en sfeervol

 In Blog, Tuintips, Tuintrends

Aandacht voor de juiste verlichting in de tuin; we zien het gelukkig steeds vaker. En terecht, want zo geniet je niet alleen overdag, maar zeker ook ’s avonds van je mooie tuin! Een goed lichtplan is dus erg belangrijk, maar met de juiste tips niet moeilijk. Ook benieuwd hiernaar? Hier komen ze!

Functioneel licht of sfeerverlichting?
Vooraf is het belangrijk om te weten wat je wil bereiken met het lichtplan. Kies je voor functioneel licht of juist voor sfeer? Het verlichten van een donker looppad of een gang is heel handig en dus functioneel. Net zoals het handig is om bepaalde deuren of traptreden in de tuin te verlichten. Bij sfeerverlichting gaat het juist meer om het uitlichten van iets wat je graag wil laten zien in de tuin. Zoals mooie bomen, een sfeervol waterelement of een prachtig kunstwerk.

Kies voor duurzaam!
Ook in de tuin kiezen we tegenwoordig voornamelijk voor ledverlichting. Ledverlichting is duurder in aanschaf, maar verbruikt aanzienlijk minder elektriciteit en gaat veel langer mee. Een investering dus! Kies je ervoor om een licht-donkerschakelaar te monteren, die aangaat als de avondschemer valt? Of voor verlichting die uitgaat wanneer je naar bed gaat? Dan beperk je het stroomverbruik nog meer. En draag je dus bij aan een duurzame toekomst!

Een goed begin is het halve werk!
Verlichting in een bestaande tuin aanleggen? Dat kan zeker! Het vergt alleen wel wat aandacht. Het lastige is namelijk dat je kabels moet ingraven. In een bestaande tuin ontkom je er dus bijna niet aan dat de tuin helemaal op de schop gaat. Alleen daarom al is het raadzaam om in een nieuwe tuin meteen verlichtingspunten mee te nemen. Vind je het toch te duur om meteen verlichting aan te leggen? Leg dan in ieder geval alvast een grondkabel. Dat scheelt veel moeite in de toekomst. Een goed begin is het halve werk!
Let er hierbij wel op dat je de uiteinden goed aftapt. Zo kan er geen vocht in de kabel trekken, want vocht zorgt op langere termijn voor vervelende storingen.

Ook uw tuin in de spotlights?

Wij denken graag mee!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search