Tuin in de winter

 In Blog, Tuintips

We ontkomen er niet aan; in de winter oogt de tuin altijd een beetje somber en saai. Kun je er iets aan doen om deze uitstraling toch wat aangenamer te maken? Jazeker! We geven je graag weer een paar (eenvoudige!) tips en trucs.

Plant winterbloeiers en wintergroene planten!
Het lijkt misschien een open deur, maar het is echt zo. Door winterbloeiers te planten behoud je ook in de winter kleur in de tuin. Een hele mooie winterbloeier is Helleborus, ook wel winterroos of nieskruid genoemd. Hij is een volle neef van de kerstroos. Of kies voor een van de mooie Viburnum­-soorten. We noemen hem ook wel sneeuwbal. Die kent zelfs soorten met geurende bloemen in de winter. Ook zijn er genoeg wintergroene planten die je tuin in de winter verfraaien. Zo behouden varens en ook de Carex-soorten (een winterhard siergras) de hele winter hun groene kleur.

Kies de juiste beplanting voor de juiste plek!
Als je een tuin opnieuw aanlegt, is het zeer raadzaam om vooraf goed na te denken over de keuze van je beplanting. Maar zeker ook over de plek wáár je ze wilt planten. Plant je in de randen of in hoeken groen blijvende beplanting aan, dan kijk je de hele winter tegen een fraaie, groene tuin aan. En beter nog, daarmee beschut je de dorre en kale gedeelten van je tuin. Een echte win-winsituatie dus!

Goed onderhoud is duurzaam genieten!
De winter is bij uitstek een geschikte periode om fruitbomen, bladverliezende heesters en vaste planten terug te snoeien. Maar snoei vaste planten niet te kort terug en laat er wat blad en stengels aanzitten. Dit zorgt voor een natuurlijk bescherming tegen vorst. Ook biedt het gelijk een mooie schuilplaats voor kleine insecten. Goed dus voor de biodiversiteit in de tuin! Zorg wel dat je goed en scherp gereedschap gebruikt. Als je dit niet doet, is de kans groot dat er rauwe wonden ontstaan. En die kunnen weer een bron van infectie worden. In de winter is het ook belangrijk om het blad van het gras af te houden. Bladeren houden anders zonlicht tegen, waardoor er gele plekken ontstaan en het gazon gaat verstikken. Maar ook tegels kunnen lelijke plekken krijgen als je het blad niet tijdig verwijdert. Zo zie je maar, door goed onderhoud en de juiste soortenkeuze, blijf je het hele jaar van je mooie tuin genieten!

Meer kleur in uw tuin?

Wij geven graag advies!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search