Uw tuin in de spotlights!

 In Tuintips

Tuinverlichting zorgt ervoor dat je lang kunt genieten van mooie zomeravonden. En in de winter kijk je vanuit huis de mooi verlichte tuin in. Ook met verlichting verbind je binnen en buiten dus heel mooi met elkaar. Misschien is tuinverlichting niet het eerste waar u aan denkt bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Hoog tijd dus voor wat tips waarmee u uw tuin letterlijk in de spotlights kunt zetten!

Voorbereiding
Neem in het ontwerp van een tuin altijd een verlichtingsplan op. Is uw budget (nog) niet toereikend om het ook al meteen uit te voeren? Tref dan in ieder geval de eerste voorzieningen. Want als uw tuin toch helemaal op de schop gaat, is het net zo gemakkelijk om ook alvast grondkabels in te graven. Op een moment dat het u beter uitkomt, kunt u dan alsnog de verlichtingsarmaturen plaatsen.

Functioneel licht
Verlichting is niet alleen sfeervol, maar heeft natuurlijk ook een functie. Heeft u bijvoorbeeld een donker paadje naast uw huis? Dan is functioneel licht eigenlijk een must. Het zorgt ervoor dat u zelf tijdig obstakels ziet en dus veilig bij de voordeur komt. Maar u maakt het daarmee ook meteen onaantrekkelijk voor indringers. Heeft u een verhoogde vlonder of traptreden in uw tuin? Verwerk dan ook hier verlichting in. Zo bereikt u ook in het donker veilig uw terras.

Sfeerlicht
Al eens gedacht aan het uitlichten van een karakteristieke boom? Als u deze verlichting op de juiste plek plaatst, geeft dit een fantastische beleving. Ook in het donker komt de boom dan prachtig tot z’n recht. Richt sfeerverlichting wel altijd vanaf de grond, tegen de wand of van bovenaf.

Verlichting geeft een extra beleving aan uw tuin, maar overdrijf niet. En zorg altijd dat u de verlichting zo afstelt dat u en uw buren er (binnen) geen hinder van ervaren!

Grondspots
We verwerken steeds vaker grondspots in bijvoorbeeld bestrating, grind of hout. Het mooie aan grondspots is dat je deze armaturen overdag nauwelijks ziet. Maar ’s avonds geven ze een fantastisch effect. Er zijn ook grondspots waar je met de auto over kunt rijden. Ideaal dus voor een oprit. Sluit de verlichting dan ook meteen aan op een sensor. Dat is ontzettend praktisch als u de oprit oprijdt. En u voelt zich bij thuiskomst direct welkom in uw eigen huis. Hoe sfeervol wilt u het hebben!

Zet ook úw tuin in de spotlights!

Een verlichtingsplan op maat? Neem dan eens contact met ons op, wij denken graag met u mee!

Foto: Hanneke Meier  | Tuinontwerp: Michiel van Loon

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search