Duurzaamheid in de tuin

 In Tuintips

Duurzaamheid staat volop in de belangstelling. De maatschappij betreft duurzaamheid ook steeds vaker bij de aankoop van een product of dienst. Dus ook in de tuin. Maar wat betekent dat dan, duurzaamheid in uw tuin? En wat zijn de mogelijkheden? Dat leggen we u graag uit!

Het regent, fijn!
In Nederland valt er regelmatig flinke neerslag. De buien worden door de verandering van het klimaat ook steeds extremer. Toch biedt dit ook kansen. Regenwater kunnen we namelijk heel goed gebruiken om op een later moment onze tuin te voorzien van het nodige vocht. Maar hoe vang je dat dan op? Met infiltratieputten. Dat is een opslagbuffer die je in de grond maakt en aansluit op de hemelwaterafvoer. Ook kun je een watergoot in de tuin maken waar het water inloopt richting het buffervat. Daarna infiltreert het water langzaam de grond in.

Een natuurlijke erfafscheiding: mooi en duurzaam!
Bijna iedere tuin is voorzien van erfafscheiding. Maar heeft u weleens gedacht aan natuurlijke erfafscheiding? Denk dan bijvoorbeeld aan hagen. Je zit dan lekker in een groene omgeving, terwijl je ook bijdraagt aan een groene omgeving. Want hagen zijn bij uitstek een favoriete plek voor insecten. En insecten trekken weer vogels aan. Ook die vinden in heggen vaak hun broedplaats.

Bij duurzame erfscheiding kun je ook heel goed riet-, wilgen-, en bamboematten gebruiken. Volledig ecologisch en duurzaam omdat ze van takken zijn gemaakt. Een klein nadeel: ze zijn niet 100% dicht. De oplossing? Losse beplanting er tegenaan laten groeien!

Kies voor gereedschap met een accu!
We zien mensen nog heel vaak tuingereedschap met benzinemotoren gebruiken. Deze doen prima hun werk, maar het draagt natuurlijk niet bij aan een duurzame maatschappij. Gebruik daarom gereedschap met een accu. Dat werkt net zo fijn. Een heggenschaar met een accu bijvoorbeeld, knipt met gemak twee uur achter elkaar. En de betere merken bieden tegenwoordig een breed assortiment. Daar hoef je het dus niet voor te laten! Het is trouwens ook voor jezelf een stuk prettiger werken. Gereedschap met een accu maakt namelijk veel minder herrie. En je bent verlost van die ongezonde uitlaatgassen!

Verspil geen druppel meer!
We verspillen onbewust veel water als we onze tuin sproeien. En dat is niet nodig. Er zijn namelijk speciale beregeningssystemen die ervoor zorgen dat de tuin de juiste hoeveelheid water krijgt. Een sensor in de grond bepaalt de vochtigheid van de grond. Is het te droog? Dan zorgt het systeem zelf dat hij de tuin op tijd besproeit. Zo verspil je geen druppel water meer en weet je toch zeker dat je tuin voldoende water krijgt. Deze systemen werken ook steeds vaker met een app op je smartphone. Lekker makkelijk en helemaal van deze tijd!

Koploper in duurzame oplossingen!

Ook benieuwd naar duurzaamheid in uw tuin? Neem dan eens contact met ons op, wij denken graag met u mee!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search