Geef kleur aan uw tuin!

 In Tuintips

De vorige keer gaven we u tips over het aanleggen van uw tuin. U las dat de keuze voor beplanting niet makkelijk is. We beloofden u daarom wat dieper in te gaan op de keuze van beplanting. Nou, daar gaan we!

Kijk eerst naar de kwaliteit van de grondsoort!
Niet elke grondsoort is geschikt voor een plant. Het is dus heel belangrijk om te weten op wat voor grondsoort je gaat planten. Laat daarom eerst een grondmonster nemen. Zo krijg je een goed beeld van de eigenschappen van de grond. En je weet ook meteen welke bemesting de grond nodig heeft. Heel handig dus!

Spit de grond altijd eerst goed los. Onderschat dat niet; het is heel belangrijk dat dit diep genoeg gebeurt! En blijft de grond altijd heel erg nat? Dan is drainage verstandig. Met een drainagesysteem voer je overtollig (grond)water sneller af.

Houd rekening met de boeitijd!
Dan kunt u nu beplanting uitkiezen! Komt de beplanting op een schaduwrijke plek te staan? Of staat het juist de hele dag volop in de zon? Elke plant heeft andere behoeften. Bekijk daarom eerst waar u welke beplanting aanplant. Zo komt u niet voor verrassingen te staan! En hoe mooi is het als uw tuin het hele jaar in bloei staat? Houd dus bij uw keuze rekening met de bloeitijd van planten. Zo geniet u altijd van prachtige kleuren in uw tuin!

Een boom: mooi en functioneel!
Een boom is niet alleen mooi, maar is ook heel functioneel. Hij zorgt voor schaduw en privacy. Je kunt bijvoorbeeld meerdere leibomen bij elkaar planten. Zo creëer je een natuurlijk scherm tegen de zon. Wil je een echte blikvanger? Kies dan voor meerstammige bomen. Die hebben een stoere, grillige uitstraling. Ze nemen iets meer ruimte in beslag, maar worden wel veel minder hoog.

Een haag als erfafscheiding? Ja, natuurlijk!
Een haag kan een hele mooie, natuurlijk erfafscheiding zijn. Zoals de hulst: een hele mooie haagplant die ook in de winter zijn bladeren behoudt. Het grote voordeel van een hulst? In relatief korte tijd heb je een volledig dichtgegroeide haag. Ook de beuk blijft een veel terugkerende haag in de tuin. Deze soort is verkrijgbaar in twee kleuren, relatief betaalbaar en je snoeit er eenvoudig vormen in.

Mix van planten:
Als laatste is het verstandig om te kijken naar een mooie opbouw van planten. Vaak kiezen we voor één soort beplanting om een vak mee te vullen. Maar om de tuin net wat extra dimensie te geven is het juist heel mooi om verschillende soorten vakbeplanting te gebruiken. Let er dan wel op dat deze planten goed met elkaar matchen qua kleur, maar ook qua hoogte. Laat het voorjaar maar komen!

Kleur door beplanting!

Kan uw tuin ook wel wat extra kleur gebruiken? Neem dan eens contact met ons op, wij denken graag met u mee!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search