Is uw tuin klaar voor de winter?

 In Blog, Tuintips

Het hield niet op met het prachtige weer de afgelopen maanden! Maar nu maakt de herfst toch echt zijn intrede. Tijd dus om uw tuin klaar te maken voor de winterse koude! Maar hoe je dat eigenlijk? Die vraag horen we vaak. Het antwoord? Dat geven we hier!

Planten
Knip alle dode of uitgebloeide planten terug tot een paar centimeter boven de grond. Ook planten houden namelijk een winterslaap. Als je afgestorven planten terugknipt, dan stoppen de planten in het voorjaar al hun energie in mooie nieuwe scheuten.

Snoeien
Voor veel bomen is het nu de tijd om te snoeien. Maar let op, dit geldt niet voor fruitbomen! Ook bomen houden een winterslaap. De sapstroom neemt af en daarom moet je de boom verantwoord (laten) snoeien. Omdat de boom geen blad heeft, maakt dat het snoeien wel overzichtelijk en makkelijker. Tip: snoei in een schuine hoek, op gelijke hoogte van een knop. Zo stroomt vocht makkelijk weg en ontstaat er geen ‘kapstok’. Dit soort zaagwonden genezen namelijk moeilijk of soms zelfs helemaal niet!

Water
Heeft u water in uw tuin? Bijvoorbeeld een vijver of een waterelement? Dan is er werk aan de winkel! Verwijder tijdig het blad wat in het water valt. Ook is het raadzaam om de vijverpomp uit te zetten, schoon te maken en naar binnen te halen. Zo loop je geen risico op schade als het vriest. Waar men vaak niet aan denkt is de beregening. Blaas deze goed door en zet de beregeningscomputer uit. Doet u dit niet? Dan kunnen er bij vorst vervelende problemen ontstaan. Een strenge nachtvorst is al genoeg om de sproeier flink te beschadigen. Dit geldt ook voor de buitenkraan. Sluit deze tijdig af zodat deze niet kapot kan vriezen.

Blad verwijderen en gazon bemesten
Verwijder het afgevallen blad tijdig. Natte bladeren kunnen namelijk vervelende vlekken achterlaten op tegels. Ook het gazon moet kunnen blijven ademen. Dat lukt niet als het bedekt ligt onder een grote hoop met bladeren. Zo ontstaan ook heel gemakkelijk ongewenste schimmels in het gazon. Bemest het gazon met een speciale meststof voor de herfst. Dat zorgt ervoor dat het gazon met een juiste, rustige groei de winter ingaat. Het maakt het gazon ook een stuk minder vatbaar voor ziektes en schimmels.

Bollen planten
Bollen die in het voorjaar bloeien moet je nu planten. Alleen dan hebben ze voldoende tijd om goed te kunnen wortelen. Let op: plant de bollen wel voordat de vorst intreedt! Plant de bollen aan de hand van een goed doordacht beplantingsplan. Zo hebt u er in het voorjaar meteen plezier van!

Hulp nodig bij het winterklaar maken?

Wij hebben aantrekkelijke onderhoudspakketten voor uw tuin!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search