Tuin winterklaar? Actie in het najaar!

 In Blog, Tuintips

Het is herfst, misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. Fotografen en natuurliefhebbers zijn er dol op: prachtige kleuren, het ontspannende geluid van vallend blad en volop schone, frisse lucht. Maar het is nu ook belangrijk om de tuin voor te bereiden op de komende weersveranderingen. Hoe? Dat vertellen we u graag in een paar handige tips!

Najaarsbemesting
Allereerst is het belangrijk om in oktober de grond te voorzien van najaarsbemesting. Een plant heeft namelijk het hele jaar door voldoende bemesting nodig en dus ook in het najaar. Zorg er dus voor dat dit tijdig gebeurt. Het is belangrijk om te weten wat voor type grond er aanwezig is in de tuin. Hier moet je namelijk de bemesting op aanpassen. Immers is niet iedere tuin hetzelfde en hangt het ook nog af van het type beplanting dat aanwezig is. Is de grond zeer voedselrijk? Dan heeft het geen zin om hier extra voeding aan toe te voegen.
Zorg er bij bemesten wel voor dat de grond vochtig is. Als de beplanting geen water krijgt, kan het ook geen mest opnemen. Beregening is daarom een goed hulpmiddel, wat we ook steeds vaker in de moderne tuinen terugzien.

Voedingsstoffen
Om de winter door te komen, heeft de tuin de juiste voedingsstoffen nodig. Kalium en magnesium zijn heel belangrijk voor de tuin. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant. De plant krijgt hierdoor meer en kwalitatief betere vruchten en/of bloemen. Ook versterkt kalium de weerstand van de plant, waardoor het minder gevoelig is voor ziekte en plagen. Een kaliumtekort herken je aan het afsterven van de randen van het blad.
Magnesium is een metaal dat van levensbelang is voor mens, dier en plant. Een plant haalt 80% van zijn energie uit het (zon)licht. Echter, zonder magnesium kunnen de bladeren geen energie opnemen. Magnesium geeft daarnaast ook de mooie donkere kleuren aan het bladgroen en het gazon. Het tekort aan magnesium herken je aan de gele verkleuring tussen de nerven van het blad.

In het najaar is het ook belangrijk om de tuin te voorzien van voldoende compost. Dat zorgt ervoor dat er voldoende extra voeding aanwezig is in de grond. Compost bevat humus, wat goed is voor het bodemleven. Ook zorgt de compost voor een isolerende laag die vorstschade kan voorkomen. Zo snijdt het mes aan twee kanten, lekker handig dus!

Tuin winterklaar?

Wij helpen graag!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search