Een onderhoudsvriendelijke tuin, bestaat dat?

 In Blog, Tuintips

Regelmatig horen we: “We willen graag een nieuwe tuin aan laten leggen, maar wel een met zo min mogelijk onderhoud”. Maar kan dat eigenlijk wel, een tuin die geen onderhoud nodig heeft? Helemaal geen onderhoud, dat kan natuurlijk niet. Maar de juiste keuzes bij de aanleg van uw tuin besparen u veel werk. Onze tips? Die leest u hieronder!

Bestrating onderhoudsvrij?
Feit of fabel: een volledig bestraatte tuin heeft geen onderhoud meer nodig. Fabel! Want wat denkt u van al het onkruid dat tussen de voegen omhoog komt? Vraagt dat dan geen onderhoud? Zeker wel. Maar tegenwoordig lossen we dat gemakkelijk op door te voegen met een polymeervoegmiddel. Dit voegmiddel werkt onkruidremmend en weert ook meteen mieren!

Maak een goed doordacht tuinplan!
Eerlijk: wordt u ook niet een beetje somber van een tuin die volledig in het hard ligt? Zeker als het puur om het beperken van onkruid gaat? Dat snappen we. En dat is ook helemaal niet nodig. Laat daarom eens een goed doordacht tuinplan maken. Kies daarin bijvoorbeeld voor beplanting die snel dichtgroeit. Want waar planten groeien, groeit geen onkruid!
Dat geldt ook voor hagen. Kies een haagsoort die weinig onderhoud vraagt. Dan voorkomt u de nodige knipbeurten. Zoals bijvoorbeeld ‘Hedera’, beter bekend als ‘klimop’. Nog een bijkomend voordeel:  de infiltratie van hemelwater in uw eigen tuin voorkomt bij heftige regenbuien een overbelast hemelwaterafvoersysteem. En daarmee voorkomt u dus wateroverlast in uw tuin!
Bomen geven een mooie dimensie in onze tuin. Daarbij geven vormbomen u veel minder onderhoud. En als u de bomen ook tijdig weer in een vorm snoeit, dan bent u ook meteen het vallende blad voor!

Regelmatig maaien betekent minder onderhoud!
Bent u niet zo’n fan van grasmaaien? Overweeg dan eens om een robotmaaier aan te schaffen. Het scheelt u een hoop werk. De robotmaaier maait het gazon ook nog eens veel netter. En als u met regelmaat het gazon maait, groeit de grasmat ook beter dicht! Zo krijgen onkruid en mos veel minder kans. Gaat u toch liever zelf aan de slag met een gazonmaaier? Sluit dan de zijkanten op met een stenen rand. Zo kan de gazonmaaier er makkelijk overheen. En hoeft u niet zo vaak de graskanten te steken!

Goed gereedschap is het halve werk!
Goed gereedschap is het halve werk! Dat geldt ook in de tuin. Een snoeischaar die slecht knipt; een zware schoffel: dat motiveert niet om aan de slag te gaan. Bespaar je daarom veel moeite door kwalitatief goed tuingereedschap aan te schaffen. Dan is het beetje onderhoud aan uw onderhoudsarme tuin een fluitje van een cent!

Tuinonderhoud?

Wij hebben aantrekkelijke onderhoudspakketten voor uw tuin!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search