De buxusmot in de tuin, wat nu?
Helaas heeft de buxusmot al enkele jaren de weg naar onze buxus gevonden. Dit beestje geeft ons dan ook veel schade aan de buxusplanten. Maar hoe herken je ze en misschien nog wel belangrijker wat kun je er aan doen. Ook geven we wat alternatieve mocht de buxusmot toch de hagen helemaal aangetast hebben.
Hoe te herkennen?
De buxusmot is een vlindersoort. Hij is wit met een bruine rand. De rupsen zijn geel van kleur en krijgen na enkele dagen bruine strepen. Oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop.
Bestrijden
Wanneer je niets doet nemen het aantal rupsen in de loop van de zomer enorm toe. Het is daarom slim om de buxus in het voorjaar al te controleren. Het werkt het beste om de rupsen met de hand te verwijderen. Dit kun je doen om met de struik te schudden maar ze zitten soms goed verstopt en al vast geplakt dus het is ook verstandig om dieper te zoeken. Dit moet je regelmatig herhalen. Naast dat dit een tijdrovende klus is, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Een alternatieve oplossing is de buxusmotval (feromoonval). Hiervan zijn er verschillende modellen op de markt. Deze vallen scheiden een specifieke geur af die de mannelijke motten op de val af lokken waar ze gevangen raken en dus niet kunnen voortplanten. Ook is het verstandig om struiken die aangetast zijn direct te verwijderen.
Alternatieve beplanting
Als je helaas toch te laat bent en de buxusmot de overhand heeft in de tuin wil je natuurlijk snel op zoek naar een ander alternatief. Een goede vervanger is de Ilex Grenata. Ook wel Japanse hulst genoemd. Deze struik is ook groenblijvend en is net als de buxus fijnbladig. Ook zijn deze planten goed geschikt voor vormsnoei. Een andere goede oplossing is een haag van Taxus. Ook deze zijn groenblijvend. Echter verschilt het blad wel sterk van de buxus aangezien Taxus familie is van coniferen. Taxus is wel goed te gebruiken voor vormsnoei.
Foto: Hanneke Meier