Bomen in de tuin

 In Blog, Tuintips, Tuintrends

Bomen zijn, volgens ons, onmisbaar in een tuin. Daarom zie je zo ook bijna altijd in een nieuwe tuin. Een boom koop je meestal niet als tijdelijke beplanting, maar als een item waar je hopelijk jarenlang plezier van hebt. Je kiest een boom dan ook niet zomaar. Daar moet je goed over nadenken. Maar welke keuze maak je dan en waarom? Wij helpen u graag een eindje op weg!

Meerstammige bomen
De laatste jaren zien we meerstammige bomen steeds vaker in tuinen. Eigenlijk kunnen we wel spreken van een heuse trend. Dat is ook niet gek, want een meerstammige boom geeft een bijzondere sfeer aan een tuin. Meerstammige bomen hebben meestal een grillige vorm. Deze bomen hebben onderin vaak een open structuur en vertakken daarna mooi. Ze zorgen zo voor een speels effect, maar wel met een open karakter. Onmisbaar dus als je zoekt naar openheid én sfeer in je tuin!

Leibomen
Leibomen gebruiken we vaak om privacy te creëren in een tuin. Zie het maar als een natuurlijk verlengstuk van de schutting of haag. De takken van leibomen knopen we in rekken. De takken groeien zo in de gewenste richting. De boom wil van nature echter toch graag weer uitgroeien naar zijn natuurlijk vorm. Het antwoord hierop? Snoeien! Dat moet dus goed gebeuren, zodat je de gewenste vorm behoudt. Leibomen zijn er in verschillende hoogten. Dat betekent dus dat deze bomen ook uitermate geschikt zijn voor een kleinere tuin. Ideaal!

Vormbomen
De naam zegt het al, deze bomen zijn gesnoeid in een bepaalde vorm. Dat geeft natuurlijk een specifieke uitstraling aan de tuin. Sterker nog, ze kunnen ze ook nadrukkelijk van meerwaarde zijn voor de uitstraling van een bedrijfspand of een woning!. Vormbomen zijn er in vele verschillende vormen. Denk aan kastbomen, blokbomen of zuilbomen. Een goed bedacht ontwerp en kundig advies zijn dus belangrijk voor de keuze van de soort en vorm!

Sierwaarden van bomen
Vergeet u bij het uitkiezen van een boom ook de sierwaarde van een boom niet? Je hebt bijvoorbeeld bomen die een prachtige voorjaarsbloei laten zien, zoals een Prunus Umineko, Malus Evereste of een Pyrus Calleryana Chanticleer. Maar kijk ook eens naar het blad van een boom. Daarin zitten de mooie kenmerken van een boom verstopt. Zo heb je bomen die groot bladig, fijn bladig of een gekarteld blad hebben. Vergeet ook niet te kijken naar het blad in zijn herfstverkleuring. Want bijvoorbeeld de Acer, Parrotia of Liquidambar verkleuren in de herfst naar een prachtige dieprode rode kleur.

Welke boom past bij uw tuin?

Wij kijken er naar uit om u goed en eerlijk advies te geven!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search