Bestrating, wat een keuze!

 In Blog, Tuintips, Tuintrends

In bijna iedere tuin ligt bestrating. De juiste keuze maken uit de talloze mogelijkheden is belangrijk, maar ook lastig. Het gaat immers vaak om grotere oppervlakten. Daardoor bepaalt bestrating voor een heel groot deel de stijl van uw tuin en dus ook die van uw woning. Maar voor welke bestrating kies je nou en waarom? Lees er hieronder alles over!

Steensoorten
Kies je voor bakstenen? Dan kies je voor een duurzame vorm van bestrating. Bakstenen gaan jaren mee en zijn ook heel goed herbruikbaar. Bakstenen passen heel mooi bij een boerderij of woning met oud karakter.

Halfverharding is een fijn product om rondingen in uw tuin te benadrukken. Met halfverharding bedoelen we grind en split. Deze soorten zijn er in verschillende kleuren en formaten. Het is een relatief goedkoop product wat ook nog eens eenvoudig te verwerken is. We adviseren wel om te kiezen voor een hoogwaardige ondergrond en goede grindroosters. Dit laatste is een must bij een oprit die een hoge belastbaarheid vraagt.

Keramische bestrating heeft een heel stijlvol karakter. Het grootste voordeel is dat het nagenoeg onderhoudsvrij is. Ook is het krasvast en verkleurt het niet. Keramische bestrating is alleen niet het goedkoopste materiaal wat er op de markt te verkrijgen is. Maar je hebt er wel vele jaren plezier van!

Natuursteen zorgt voor een mooie, natuurlijke look. Het is een sterke steensoort en ook een ontzettend duurzaam materiaal. Helaas is natuursteen wel gevoelig voor krassen en andere beschadigingen. Houd er ook rekening mee dat het een echt natuurproduct is. Daardoor kunnen deze tegels verschillen van dikte en maat, in tegenstelling tot een keramische tegel.

Trends
Een echte trend van de afgelopen jaren is een groot formaat tegel. Tegels van 120 cm x 120 cm of zelfs van 120 cm x 240 cm zijn geen uitzondering! En dat is begrijpelijk. Grotere tegels geven een tuin een stoer en robuust karakter. Goed om te weten: grotere tegels zijn vaak van beton gemaakt. Beton heeft als eigenschap dat het sneller slijt dan andere materialen. En het behoudt niet levenslang zijn kleur. Houd er ook rekening mee dat je tegels in zulke grote formaten alleen machinaal kunt leggen!

Voegen
Misschien heeft u er nooit bij stilgestaan, maar er zijn ook verschillende soorten voegmiddelen. Zoals het makkelijk te verwerken twee componenten-voegmiddel. Maar we gebruiken ook steeds vaker polymeer-voegmiddel. Dat heeft de fijne eigenschap dat het onkruidremmend en mierwerend is. En dan is er ook nog voegmiddel op basis van cement. Dit kan goed tegen alle weersomstandigheden, heeft een hoge mechanische belastbaarheid en is heel slijtvast. Het is wel een bewerkelijke manier van voegen. Laat dat dus vooral aan een professional over!

Welke bestrating kiest u?

Wilt u er zeker van zijn dat u de goede keuze maakt? Wij vertellen u graag over de voor- en nadelen!

Foto: Hanneke Meier 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search